Поиск

  • Статьи

5 основних правил грамотного покупця житла

Незрідка покупці нерухомості ще на етапі пошуку і вибору об'єкту допускають помилки, які потім стають причиною розчарувань і матеріальних втрат. У цій статті ми розглянемо основні правила, якими потрібно керуватися, приймаючи рішення про покупку житла.

 

Уникати імпульсних покупок

Інколи покупці буквально закохуються в квартири і будинки з першого погляду, не замислюючись про довгострокові перспективи і ліквідність об'єкту при його перепродажі. Не варто піддаватися емоціям, коли йдеться про чималі гроші. Приймаючи рішення про покупку, враховуйте не лише вартість житла і його якісні характеристики, але і рівень розвитку інфраструктури району (наявність поблизу шкіл, дитячих садів, об'єктів торгівлі) і його транспортну доступність. Шукайте перспективну і комфортну локацію, яка личить для вашої сім'ї, стилю і ритму вашого життя.

 

Не влізати в великі борги

Якщо ви вирішили взяти іпотеку, то ретельно прораховуйте сімейний бюджет,  щоб оцінити реальні можливості по обслуговуванню іпотечних позик та інших обтяжень (податки, комунальні платежі та ін.). «Не потрібно сліпо довіряти працівникам банків, які незрідка мотивовані видати позичальникові максимально великий кредит. Уникайте іпотечних кредитів з плаваючою ставкою. Відомі випадки, коли через дестабілізацію фінансових ринків плаваюча ставка різко зростала, витрати на обслуговування боргу збільшувалися на 20-30%, позичальники втрачали платоспроможність і були вимушені розлучатися з купленими в іпотеку квартирами та будинками.

 

Дивитись в майбутнє

Не купуйте в кредит квартиру невеликої площі, яка не підходить для комфортного мешкання вашої сім'ї. Враховуйте перспективу народження дітей. Дуже часто сім'ї вимушені шукати просторіше житло вже  через 1-2 роки після новосілля. Проте за цей час витрати на покупку можуть істотно збільшитися через зростання ціни квадратного метра. Виникають податкові витрати. Крім того, при переїзді неминуче з'являються додаткові витрати на облаштування житла. Словом, доцільніше відразу узяти у позику суму, що дозволяє якісно вирішити житлове питання як мінімум на 5-7 років вперед.

 

Оцінювати витрати на облаштування і ремонт

При виборі нерухомості і здійсненні операції враховуйте всі супутні витрати, а також податкове навантаження і комунальні платежі, які несуть власники житла. Деякі формати нерухомості (наприклад, популярні останнім часом апартаменти) можуть виявитися непередбачувано дорогими в експлуатації. Тому обирайте житло так, щоб його клас відповідав вашому реальному бюджету і рівню життя. Об'єктивно оцінюйте витрати на ремонт, розраховуйте свої сили і компетенції (які роботи можете виконати самостійно, а на яких доведеться залучати професіоналів). Перед покупкою перевірте якість будівництва,  а також інженерних комунікацій: виправлення конструктивних помилок і ремонт інженерії може влетіти власникові в копієчку.

 

Опасатися цінових бульбашок

Якщо ви інвестуєте в нерухомість вільні засоби,  не купуйте квартири на піку ринку. Керуйтеся простим біржовим правилом: купуйте, коли інші продають, і продавайте, коли інші купують. Спробуйте сформувати об'єктивне уявлення як про місцевий ринок нерухомості, так і про глобальні тенденції розвитку галузі. Краще не квапитися з покупкою і на падаючому ринку: адже 10-процентне зниження може виявитися лише першим симптомом грядущого обвалу цін.

Комментарии0

комментариев нет, пока...

Подписаться на новости
На лифте быстрее